MatDoris flyttar

Denna hemsida flyttar till www.matdoris.se 

Enkla frukostbullar

Här är ett enkelt recept på kalljästa frukostbullar som ni rör ihop kvällen innan och låter dem jäsa över natten för att sedan grädda dem på morgonen innan frukost. Prefekt inför helgen!
 
Ingredienser:
ca 12 bullar
25g jäst
5 dl kallt vatten
½ tsk salt
1 liter mjöl (exempelvis 7 dl vetemjöl och 3 dl grahamsmjöl)
 
Tillagning:
Rör ut jästen i 5 dl kallt vatten i en bunke och tillsätt saltet. Rör sedan snabbt ihop med ca 1 liter mjöl. Smeten ska bli väldigt kladdig och behöver inte knådas. Sätt plastfolie över bunken och ställ in i kylen för att jäsas över natten.
 
Nästa morgon:
Klicka upp lagom stora bullar på bakplåtsklädd plåt. Grädda bullarna på 180°C i ca 20 minuter.

Chokladkola

Recept från Lotta på den goda chokladkolan som hon brukar göra till jul.

Ingredienser:
2-3 msk kakao
2 dl ljus sirap
3 dl strösocker
3 dl grädde

Tillagning:
Blanda ner alla ingredienser i en stor kastrull. Ta en så stor kastrull som möjligt för att undvika att det kokar över. Låt blandningen småkoka på låg värme i 1-1,5 timme beroende på hur seg du vill att kolan ska vara. Häll sedan smeten i en smord form och ställ in i kylen för att stelna. Skär kolan i rutor och slå in de små kolarutorna i cellofan.

Saftig nötkaka

Detta är en mycket saftig och underbart god nötkaka som jag för första gången smakade på hos min svägerska i helgen. En nötkaka kan inte bli mycket godare än såhär enligt mig.

Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
100 g malda hasselnötter
2 dl vetemjöl
100 g smör
1,5 dl grädde

Tillagning:
Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker poröst. Blanda bakpulver, hasselnötterna och vetemjöl i en separat skål. Rör ner mjölblandningen i smeten. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan grädden i kastrullen. Blanda nu även ner smörblandningen i smeten. Häll smeten i en bakform (gärna en rund med hål i mitten) och grädda i 35 minuter.

Citronkola

Underbart god citronkola med vit choklad som Jennifer introducerade för mig för många år sedan.

Ingredienser:
5,75 dl socker
3 st citroner
125 g smör
350 g vit choklad
225 g kokosfett 

Tillagning:
Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna. Sila ner sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka till dess att temperaturen uppgår till 114°C. Pensla samtidigt kastrullens kanter med vatten för att förhindra kristallisering av sockret. Tillsätt sedan smöret och låt det koka vidare till dess att temperaturen uppgår till 119°C. Rör ner den vita chokladen och rör om ordentligt till dess att chokladen smält. Rör därefter ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten. Häll smeten i två ca 25 cm långa brödformar eller en lite större form och låt dem stå i kylen i ca ett dygn. Förvara kolan inplastad när den är färdig.

Farmors skurna pepparkakor

Dessa pepparkakor är de absolut godaste kakorna man kan tänka sig till julen.

Ingredienser:
ca 200 st
250 g smör
2,5 dl socker
1,5 dl ljus sirap
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
2 tsk bikarbonat
200 g hackad skållad mandel
8 dl vetemjöl

Tillagning:
Smält smöret och låt det svalna. Tillsätt socker, sirap, kryddor och mandel. Rör ut bikarbonaten i lite vatten och rör sedan ner det i smörblandningen (rör noga). Tillsätt vetemjölet, lite i sänder. Forma degen till två rullar med ungefär 4 cm i diameter. Ställ degen svalt. När degen svalnat och blivit hårdare är det dags att skära upp den i 0,5 cm tunna skivor för att sedan lägga dessa på en plåt. Grädda pepparkakorna i 200º i 5 minuter.


Fisk- och skaldjurssoppa

Detta är en enkel och super god fisk- och skaldjurssoppa som du kan moderera precis som du vill. Ungefär såhär brukar jag göra den.


Ingredienser:
1,5 liter fond från någon typ av skaldjur
Smör för stekning
1 stor vitlöksklyfta
1 charlottenlök
1 dl vitt vin
400 g torskfiléer
15 cocktailtomater
1 purjolök
1 röd paprika
3 dl grädde
dill
chiliflakes/chillipulver/cayennepeppar
360 g kräftstjärtar

Tillagning:
Lägg skaldjursskalen i en kastrull med några liter vatten och koka ner tills du har cirka 1,5 liter kvar. Sila bort skalen. Fräs pressad vitlök och hackad charlottenlök i smör i en stor kastrull. Tillsätt vinet. Skär tomat, purjolök och paprika i lagom stora bitar och tillsätt dem sedan till kastrullen. Lägg i tärnad torskfilé (om den är fryst, koka först upp den i en separat kastrull så att den tinar). Tillsätt grädde i soppan. Smaka av med dill och chili. Vid servering tillsätter du kräftstjärtarna i tallriken.

Självklart kan du byta ut det mesta i soppan till andra ingredienser som du har hemma eller som du tycker om. Till exempel kan du använda annan fisk eller skaldjur, och även byta ut grönsakerna mot andra grönsaker.

Krämig sill med räkor och forellrom

Ingredienser:
1 burk Abbas inläggningssill
1/2 gul lök
1 dl crème fraiche
1/2 dl majonäs
1 liten knippe finhackad dill
1 liten knippe finhackad gräslök
1 msk forellrom
1/2 citron
10 skalade hackade räkor

 

Tillagning:
Finhacka den gula löken och blanda samman alla ingredienser förutom sill och räkor. Skölj sillfiléerna och torka av dem. Skär dem i små bitar och vänd dem försiktigt ner i röran. Häll över sillinläggningen i burken du vill förvar den i och låt stå i kylskåp i två dygn.

 

Vid servering:
Blanda i pressad citron och de hackade räkorna.

Löksill

Ingredienser:
6 urvattnade saltsillfiléer
1 gul lök (alternativt röd om man vill ha finare färg)
15 hela kryddpepparkorn
2 smulade lagerblad
Lag:
2 1/2 dl vatten
1/2 dl 24% ättika
3 dl strösocker

 

Tillagning:
Koka upp ingredienserna till lagen och låt svalna. Skär sillen i sneda bitar och varva den med lök och kryddor i burken du vill förvara sillinläggningen i. Häll över lagen. Låt stå i kylskåp i två dygn.

Senapsill

Dag 1:
1 kg färsk sillfilé
Lag:
1 dl 24% ättika
7 dl vatten
1/2 dl salt

 

Blanda samman lagen. Riv skinnet från filéerna och lägg dem i lagen. Låt stå i kylskåp i ett dygn.

 

Dag 2:
2 dl söt svensk senap
2 msk stark skånsk senap
3 msk stark fransk senap (dijon)
2 dl strösocker
1 msk vinäger
4 krm finkrossad vitpeppar
3 dl olja
1 dl finhackad dill

 

Blanda senapen, socker, vinäger och vitpeppar. Droppa i oljan under omrörning. Använd gärna en stavmixer eller en elvisp. För att undvika så att det inte skär sig, låt alla ingredienser vara samma temperatur, antingen kylskåpskallt eller rumstemperatur. Blanda i dillen och sist sillen. Låt gärna stå i kylskåp i tvådygn, men den kan ätas med en gång.

Branteviksill

Dag 1:
1 kg färsk sillfilé
Lag:
1 dl 24% ättika
7 dl vatten
1/2 dl salt

 

Blanda samman lagen. Riv skinnet från sillfiléerna och lägg dem i lagen. Låt stå i kylskåp i ett dygn.

 

Dag 2:
5 dl strösocker
2 hackade gula lökar
2 hackade röda lökar
1 msk citronpeppar
3 msk krossad kryddpeppar
2 msk krossad vitpeppar
2 smulade lagerblad
1 stor knippe hackad dill

 

Blanda alla ingredienserna och varva blandningen med sillfiléerna i burken du vill förvara sillinläggningen i. Häll eventuellt på lite av salt- och ättikslagen om sillfiléerna är små för att undvika att inläggningen blir känns för torr. Låt stå i kylskåp i minst två dygn.

Olivkyckling

Detta är en toskansinspirerad kycklinggryta. Välj riktigt goda kalamataoliver, för att få bästa möjliga resultat.

 

Ingredienser:

4 personer

4 kycklingfiléer, ca 500 g

smör

2 vitlöksklyftor

½ dl vitt vin

1 ½ msk kycklingfond

1 tsk torkad rosmarin

16 svarta kalamataoliver med kärna

4 lagerblad

2 tsk kinesisk soja

2 dl grädde

 

Tillagning:

Tärna kycklingfiléerna i stora grytbitar eller låt de vara i filéestorleken. Bryn kycklingen i en stekpanna. Pressa i vitlöken i pannan. Tillsätt vin, kycklingfond, rosmarin, oliver, smulade lagerblad, soja och grädde. Låt det koka i ca 10 minuter.

 

Servera med ris, pasta eller någon form av potatis. Jag föredrar att ha hasselbackspotatis till.


Favoritkakan

Detta är en chokladkaka som är väldigt, väldigt populär och väldigt, väldigt mäktig. Därför passar den perfekt när man är många, men den går också att spara i kylen i ungefär en vecka om det skulle bli över.

 

Ingredienser:

20 personer (eller förmodligen fler)

 

Botten

250 g mandelmassa

 

Fyllning

125 g smör

3 dl vispgrädde

250 g mörk blockchoklad

250 g ljus blockchoklad

2 msk rom

 

Tillagning:

Smält smöret på svag värme. Tillsätt grädden när smöret nästan smällt och låt blandningen koka upp. Bryt ner chokladen i gräddblandningen. Tillsätt rom. Häll nu gräddblandningen över botten och kyl kakan i minst 4 timmar.

 


Cantadousås

Mammas egen version av Cantadousås - kanske världens godaste sås!

 

Ingredienser:

4 personer

1-2 charlottenlök

20 grönpepparkorn

25 g smör

1 paket färskost (ex. ICAs vitlök och örter)

4 dl grädde

1 dl creme fraiche

2 vitlöksklyftor

ketchup alternativt chilisås

salt och peppar

 

Tillagning:

Hacka och fräs charlottenlök tillsammans med krossade grön pepparkorn och smör. Rör ner färskosten, tillsätt sedan creme fraiche och grädde när osten är smält. Tillsätt ketchup, vitlök, salt och peppar efter smak.

 

 


Tempelsås


En av kockarna på Tempel gjorde denna sås till till oss anställda. Den passar perfekt till grillat.

 

Ingredienser:

4 personer

3 dl crème fraiche

1 rödlök

1 knippe gräslök

2 klyftor vitlök

2 msk sweet chilli sås

salt och peppar

 

Tillagning:

Hacka rödlök och gräslök. Blanda crème fraiche med den hackade löken och pressa i vitlöken. Smaksätt med sweet chillisåsen och salta och peppra efter smak.