Hemmagjord Béarnaisesås
Köpe-béarnaisesås är gott, men hemmagjord egen Béarnaisesås är underbart gott!
Ingredienser:
4 personer
200 g smör
3 st äggulor
2 msk finhackad scharlottenlök eller gul lök span>
10 st grovt krossade vitpepparkorn
4 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 msk finhackad dragon
2 msk finhackad persilja
salt
ev. cayennepeppar
Tillagning:
Smält smöret i en kastrull, och ta sedan från värmen. I en annan kastrull fräser du finhackad lök, peppar, vatten vitvinsvinäger, dragon och persilja. När knappt hälften av vätskan finns kvar silar du vätskan till en ny kastrull. Tillsätt äggen till vätskan, en i taget under långsam omrörning. Såsen tjocknar nu. Häll nu i det smälta smöret mycket långsamt samtidigt som du vispar. Smaka av med ytterligare dragon, persilja, salt, peppar och eventuellt cayennepeppar.
Det är inte svårt att misslyckas med att göra egen béarnaisesås. Det gäller därför att vätskan och smöret inte är för varmt när detta ska blandas sammans med resterande. Det är även mycket viktigt att hälla i det smälta smöret väldigt försiktigt, börja gärna med att droppa i lite och fortsätt sedan med en small stråle. Jag rekommenderar att vara två – en som häller och en som konstant rör i kastrullen. Stort lycka till!