Pannkakor
Inför tjejkvällen imorgon tänkte jag laga pannkakor, och fick därför ge mig ut på det stora nätet och leta efter världens enklaste recept. Här har ni det, så ni slipper leta:
Ingredienser:
10-15 pannkakor
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
50 g margarin eller smör
Tillagning:
- Blanda mjöl och salt i en bunke.
- Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.
- Vispa ner resten av mjölken till en jämn smet.
- Tillsätt sist äggen, ett i taget.
- Grädda pannkakorna på medelvärme, använd knappt 1 dl smet per pannkaka.
För att få lite nyttigare pannkakor kan du byta ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl.
Porterstek
I söndags lagade jag och min man världens godaste sås. Det tog närmare två timmar, men dock med knapp ansträngning. Söndagsmiddagen bestod av en porterstek:
Ingredienser:
4-6 personer
1 kg nötkött (t.ex. fransyska eller rostbiff)
1 flaska porter
1 dl svart vinbärssaft
1 dl soja
1 tsk timjan
8 enbär
8 svartpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Till såsen:
5 msk vetemjöl
2 dl grädde
Tillagning:
· Använd en gryta som köttbiten precis får plats i.
· Skär löken i klyftor.
· Koka upp alla ingredienser i grytan och lägg sedan i köttet.
· Låt steken sjuda under lock på svag värme i ungefär 1 ½ timme tills mitten på steken är 75º. Vänd steken några gånger under tiden.
· Tag grytan från värmen och låt steken ligga kvar i spadet i ungefär 20 minuter innan den skärs upp i tunna skivor.
· Sila och häll upp spadet i en kastrull för att göra såsen. Vispa ut mjölet i lite kallt vatten och vispa ner lite i taget i den heta skyn. Tillsätt grädden och låt såsen puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera portersteken med exempelvis kokt potatis eller klyftpotatis och sallad. Vinbärsgelé är gott att ha till.
Snabbgratäng á la Birgitta
Detta är ett recept på en gratäng som jag fått av min svärmor. Jag är dock inte helt säker på vem Birgitta är, men vad gör det, det är en god gratäng i alla fall.
Ingredienser:
4 personer
600 g rostbiff eller innanlår
1 röd paprika
1 grön paprika
16 pimientofyllda oliver
3 dl grädde
2 msk ljus fransk senap
3 krm salt
1 krm peppar
2 pressade vitlöksklyftor
2 ½ tsk potatismjöl
2 dl riven ost
Tillagning:
· Skär köttet och paprika i strimlor och lägg sedan i ugnssäker form.
· Rör ihop grädden, senap, salt, peppar, vitlök och potatismjöl i en skål.
· Häll såsen över köttet och paprikan i formen. Strö över riven ost.
· Gratinera i ugn på 225 grader i cirka 25 minuter. (Häll ej över såsen förrän strax innan gratineringen.)