Olivkyckling
Detta är en toskansinspirerad kycklinggryta. Välj riktigt goda kalamataoliver, för att få bästa möjliga resultat.
Ingredienser:
4 personer
4 kycklingfiléer, ca 500 g
smör
2 vitlöksklyftor
½ dl vitt vin
1 ½ msk kycklingfond
1 tsk torkad rosmarin
16 svarta kalamataoliver med kärna
4 lagerblad
2 tsk kinesisk soja
2 dl grädde
Tillagning:
Tärna kycklingfiléerna i stora grytbitar eller låt de vara i filéestorleken. Bryn kycklingen i en stekpanna. Pressa i vitlöken i pannan. Tillsätt vin, kycklingfond, rosmarin, oliver, smulade lagerblad, soja och grädde. Låt det koka i ca 10 minuter.
Servera med ris, pasta eller någon form av potatis. Jag föredrar att ha hasselbackspotatis till.
Favoritkakan
Detta är en chokladkaka som är väldigt, väldigt populär och väldigt, väldigt mäktig. Därför passar den perfekt när man är många, men den går också att spara i kylen i ungefär en vecka om det skulle bli över.
Ingredienser:
20 personer (eller förmodligen fler)
Botten
250 g mandelmassa
Fyllning
125 g smör
3 dl vispgrädde
250 g mörk blockchoklad
250 g ljus blockchoklad
2 msk rom
Tillagning:
Smält smöret på svag värme. Tillsätt grädden när smöret nästan smällt och låt blandningen koka upp. Bryt ner chokladen i gräddblandningen. Tillsätt rom. Häll nu gräddblandningen över botten och kyl kakan i minst 4 timmar.
Cantadousås
Mammas egen version av Cantadousås - kanske världens godaste sås!
Ingredienser:
4 personer
1-2 charlottenlök
20 grönpepparkorn
25 g smör
1 paket färskost (ex. ICAs vitlök och örter)
4 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
ketchup alternativt chilisås
salt och peppar
Tillagning:
Hacka och fräs charlottenlök tillsammans med krossade grön pepparkorn och smör. Rör ner färskosten, tillsätt sedan creme fraiche och grädde när osten är smält. Tillsätt ketchup, vitlök, salt och peppar efter smak.
Tempelsås
Ingredienser:
4 personer
3 dl crème fraiche
1 rödlök
1 knippe gräslök
2 klyftor vitlök
2 msk sweet chilli sås
salt och peppar
Tillagning:
Hacka rödlök och gräslök. Blanda crème fraiche med den hackade löken och pressa i vitlöken. Smaksätt med sweet chillisåsen och salta och peppra efter smak.