Olivkyckling

Detta är en toskansinspirerad kycklinggryta. Välj riktigt goda kalamataoliver, för att få bästa möjliga resultat.

 

Ingredienser:

4 personer

4 kycklingfiléer, ca 500 g

smör

2 vitlöksklyftor

½ dl vitt vin

1 ½ msk kycklingfond

1 tsk torkad rosmarin

16 svarta kalamataoliver med kärna

4 lagerblad

2 tsk kinesisk soja

2 dl grädde

 

Tillagning:

Tärna kycklingfiléerna i stora grytbitar eller låt de vara i filéestorleken. Bryn kycklingen i en stekpanna. Pressa i vitlöken i pannan. Tillsätt vin, kycklingfond, rosmarin, oliver, smulade lagerblad, soja och grädde. Låt det koka i ca 10 minuter.

 

Servera med ris, pasta eller någon form av potatis. Jag föredrar att ha hasselbackspotatis till.


Favoritkakan

Detta är en chokladkaka som är väldigt, väldigt populär och väldigt, väldigt mäktig. Därför passar den perfekt när man är många, men den går också att spara i kylen i ungefär en vecka om det skulle bli över.

 

Ingredienser:

20 personer (eller förmodligen fler)

 

Botten

250 g mandelmassa

 

Fyllning

125 g smör

3 dl vispgrädde

250 g mörk blockchoklad

250 g ljus blockchoklad

2 msk rom

 

Tillagning:

Smält smöret på svag värme. Tillsätt grädden när smöret nästan smällt och låt blandningen koka upp. Bryt ner chokladen i gräddblandningen. Tillsätt rom. Häll nu gräddblandningen över botten och kyl kakan i minst 4 timmar.

 


Cantadousås

Mammas egen version av Cantadousås - kanske världens godaste sås!

 

Ingredienser:

4 personer

1-2 charlottenlök

20 grönpepparkorn

25 g smör

1 paket färskost (ex. ICAs vitlök och örter)

4 dl grädde

1 dl creme fraiche

2 vitlöksklyftor

ketchup alternativt chilisås

salt och peppar

 

Tillagning:

Hacka och fräs charlottenlök tillsammans med krossade grön pepparkorn och smör. Rör ner färskosten, tillsätt sedan creme fraiche och grädde när osten är smält. Tillsätt ketchup, vitlök, salt och peppar efter smak.

 

 


Tempelsås


En av kockarna på Tempel gjorde denna sås till till oss anställda. Den passar perfekt till grillat.

 

Ingredienser:

4 personer

3 dl crème fraiche

1 rödlök

1 knippe gräslök

2 klyftor vitlök

2 msk sweet chilli sås

salt och peppar

 

Tillagning:

Hacka rödlök och gräslök. Blanda crème fraiche med den hackade löken och pressa i vitlöken. Smaksätt med sweet chillisåsen och salta och peppra efter smak.


RSS 2.0