Mullis kyckling

Detta är ett supergott och lättlagat recept som jag fått av stjärnkocken Camilla. Detta recept måste provas!

Ingredienser:
6 personer
6 kycklingfiléer
2 paket bacon
5 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 dl riven parmesanost
2-3 msk sweet chili sås
3-4 msk kycklingfond
2 vitlöksklyftor
salt
peppar

Tillagning:
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skär kyckling och bacon i 2 centimeter stora bitar.
  3. Stek kyckling och bacon med salt och peppar.
  4. Blanda creme fraiche, grädde, parmesanost, sweet chili sås, kycklingfond och pressad vitlök i en bunke.
  5. Lägg köttet i en form och häll över blandningen.
  6. Sätt in i ugnen i 10-15 minuter.
Servera gärna med ris eller bulgur som passar bra till.

Lingonbröd

Louises heta tips på ett mycket gott lingonbröd som går snabbt och enkelt att kasta ihop.

Ingredienser:
1 bröd
1½ dl havregryn
2 dl fullkornsvetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetegroddar
½ dl majsmjöl
½ dl krossade linfrö/pysalliumfrö
1-2 dl russin
1 tsk salt
1½ tsk bikarbonat
4 dl filmjölk
½ dl sirap
1½ dl lingonsylt

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smörj en avlång bakform, ungefär 1½ liter stor.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
4. Rör ner filmjölk, sirap och lingonsylt och blanda till en deg.
5. Häll degen i bakformen.
6. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ungefär en timme.
7. Pänsla brödet med ljummet vatten.
8. Låt brödet svalna på ett galler.
Unna dig lite frukostlyx på helgen!

Kreolsk gryta

En god och lättlagad gryta som passar perfekt som söndagsmiddag.

Ingredienser:
6 personer

900 g fläskfilé
4 kabanosser eller annan kryddig korv
3 gula lökar
2 röda paprikor
200 g syltlök
1 dl hackad ättiksgurka
2 dl svarta oliver
2 vitlöksklyftor
5 dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
paprikapulver
mejram
salt
peppar

Tillagning:
1. Skär fläskfilén och korven i bitar, ungefär centimeterstora.
2. Strimla paprika och ättiksgurka och hacka den gula löken.
3. Bryn fläskfilé- och korvbitarna i gryta med salt, peppar, paprikapulver och mejram efter smak.
4. Lägg i den gula löken och pressa ner vitlökarna i grytan och pudra sedan över mjölet.
5. Vänd ner paprika, syltlök, ättiksgruka och oliverna i grytan, och häll sedan på matlagningsgrädden.
6. Låt grytan puttra på svag värme några minuter. Smaka av!
Servera grytan med till exempel ris eller pressad potatis.

Inlagda oliver

Här är ett mycket enkelt recept på supergoda inlagda oliver.

Ingredienser:
1 burk gröna oliver med kärnor (t.ex. ICA's i glasburk)
1 burk svarta kalamata oliver med kärnor (t.ex. ICA's i glasburk)
2 finhackade solovitlökar
1 finhackad röd chili
1 tsk timjan (och/eller annan ört efter smak) peppar
2 msk balsamvinäger 5 msk olivolja

Tillagning:
1. Blanda alla ingerdienser i en skål.
2. Låt skålen gärna stå i kylen några veckor så att oliverna drar till sig smaken.

Tänk på att ta ut dem några timmar innan servering, då olivoljan blir trögflytande och grumlig efter kylskåpet.

Här är en variant med endast gröna oliver


RSS 2.0